Winorośl

Pole obsadziłem czterema odmianami winorośli:

Solaris, Seyval Blanc – na wino białe,
Regent, Rondo – na wino czerwone.
Solaris i Seyval Blanc – Regent i Rondo, biało-czerwone, voilà mój winny patriotyzm.

W sumie ponad 500 sadzonek.

O wyborze tych czterech konkretnych odmian zadecydowały:
a) bardzo dobra jakość wina;
b) duża odporność na chłód i mróz;
c) niska zapadalność na choroby;
d) możliwość uprawy ekologicznej, co zwłaszcza w mojej niewielkiej, karmionej ideą winnicy, ma duże znaczenie.

***

winorosl-solaris-sadzonki-winogrona-mrozo-odporne-4143227876

SOLARIS jest dosyć młodą odmianą przerobową, która daje bardzo dobrej jakości aromatyczne wino białe; w warunkach polskich można wytwarzać z niej naturalne wino deserowe. Wyhodowana została w 1975 z merzlinga i siewki Geisenheim 6493 (Zarya Severa i Muscat Ottonel) przez Norberta Beckera we Fryburgu, w Niemczech. Nazwa pochodzi od łacińskiego przymiotnika „słoneczny” (Galileusz pisał, że „wino jest wodą wypełnioną słońcem”). Zarejestrowana w 2001 roku jako szlachetna Vitis vinifiera i chroniona prawem UE, co czyni z niej atrakcyjną odmianę dla wyrafinowanych winiarzy i konsumentów, a także pozwala legalnie handlować wytworzonym winem. Skład procentowy: Vitis vinifera 62,5; Vitis amurensis 25; Vitis rupestris 9,25; Vitis lincecumii 3,25. Cechuje ją wysoka mrozoodporność, dochodząca do – 28 ºC oraz odporność na choroby grzybiczne; jest odporna na mączniaki i szarą pleśń, w niesprzyjających warunkach pogodowych może ulec powierzchniowemu gniciu (botryzacja). Grona są średniej wielkości, mają kształt cylindryczno-stożkowy. Owoce mają bursztynową i żółtą barwę. Dojrzewają wcześnie, około połowy września. Wino z Solarisa bardzo szybko dojrzewa, można je spożywać już po kilku miesiącach. Wspomniana szybkość dojrzewania idzie w parze – co jest związane z szybkim ubytkiem kwasów – z małym potencjałem starzenia się wina. Dlatego wino jest nietrwałe i należy spożywać je w miarę szybko. Odmiana popularna w Niemczech i Szwajcarii i coraz bardziej w innych chłodnych regionach Europy.

***

Seyval Blanc

SEYVAL BLANC jest hybrydą wyhodowaną w 1919 roku w Saint-Vallier z odmian seibel 5656 oraz seibel 4896. Nazwa wywodzi się od początkowych liter nazwisk hodowców. Proporcje gatunków skrzyżowanych w seyval blanc: 43,8% Vitis vinifera, 28,1% Vitis rupestris, 12,5% Vitis berlandieri, 12,5% Vitis riparia, 3,1% Vitis lincecumii. Odmianę cechuje wysoka odporność na mróz, do ok. -26°C; zanotowano również odporność przy ok. -30 °C. Jednocześnie, odmianę cechuje duża odporność na choroby. Na dobrym podłożu może być uprawiana bez ochrony chemicznej. Przy dużej wilgoci staje się podatna na mączniaka rzekomego. Korzystnym miejscem dla jej uprawy są zbocza, ze względu na wczesną porę wegetacji i późną dojrzewania. Przetrzymany dłużej traci kwasy. Wzrost krzewu umiarkowany, ale odmiana jest plenna i wymaga zielonych zbiorów. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie października. Jest to jedna z tych odmian, z których w warunkach polskich można uzyskać bardzo dobre białe wino, świeże, owocowe, o zapachu cytrusów i kiwi. Tworzy dobry kupaż z Solarisem. Odmiana najbardziej popularna w USA i Anglii. W Polsce uprawiana na przeszło 50h, co stanowi około 1/10 uprawy na całym świecie.

***

csm_Regent_ueberarbeitet_d277320c56

REGENT jest młodą odmianą przerobową, która daje wysokiej klasy wino czerwone: aromatyczne, owocowe, lekkie, o łagodnym smaku i intensywnym kolorze; nazwa pochodzi od doskonale wyszlifowanego diamentu Regent, znajdującego się w zbiorach paryskiego Luwru. Odmiana jest hybrydą wyhodowaną w Niemczech, zarejestrowaną jako szlachetna Vitis vinifiera. Proporcje w procentach: Vitis vinifera 78,5; Vitis ruspestris 14,6; Vitis labrusca 3,3; Vitis berlandieri 1,6; Vitis lincecumii 1,1; Vitis riparia 1. Nr rejestru 1396; zarejestrowany 15/10/1996. Regent jest odmianą prawnie chronioną przez prawo UE do 01/04/2024. Hodowcą odmiany jest Alleweldt Gerhardt Herman (Jurgens Strasse 27-76829 Landau , Niemcy). Wytrzymuje temperatury do – 24 ºC; niektórzy polscy winiarze potwierdzają większą odporność dochodzącą nawet do – 30 ºC; zasadniczo nie wymaga okrywania; jest bardzo odporny na choroby grzybiczne. Owoce (liście już nie) w rzadkich wypadkach może zaatakować mącznik prawdziwy, jednak przy stosowaniu odpowiedniej profilaktyki w ogóle nie choruje; jest stosunkowo łatwy w uprawie i prowadzeniu. W pierwszych latach odmiana gorzej przyswaja magnez, ale w późniejszym czasie ten problem znika. Grona są średniej wielkości, gęste, w kolorze ciemnogranatowym, miąższ bezbarwny. Owoce wybarwiają się z początkiem września, a zbiór przypada na koniec września lub początek października. Trzeba jednak pilnować terminu zbiorów, zwłaszcza gdy jest ciepło, przez co winogrona tracą kwasy. Kwasowość Regenta jest dosyć niska, co czyni z odmiany atrakcyjny owoc do kupażu. Zadawalający plon zaczynają dawać po 4-5 latach uprawy. Bardzo popularny w Niemczech i Szwajcarii, a coraz częściej spotykany w winnicach polskich.

***

Rondo_lrg

RONDO jest hybrydą wyhodowaną z odmian Zarya Severa i Saint Laurent przez V. Krausa (Czechy), w 1964 roku. W 1997 roku roślinie nadano symbol Gm 6494-5. Z kolei w 1999 roku została zarejestrowana jako Vitis vinifera. Proporcje gatunków skrzyżowanych w Rondo: 75% V. vinifera, 25% V. amurensis.  Odmianę cechuje dosyć duża odporność na mróz, do ok. -23 °C, ale wymaga okrywania na zimę. Jest też wrażliwa na wiosenne przymrozki. Jest średnio odporna na choroby grzybowe, zwłaszcza na mącznika prawdziwego; atakowana jest rzadziej przez mącznika rzekomego. Wzrost krzewu dosyć mocny. Odmiana plenna, wymagająca zielonych zbiorów i ograniczenia plonowania do ok. 1,5kg na krzak. Szybko rozpoczyna wegetację i dojrzewa pod koniec września. Z odmiany uzyskuje się dobre i bardzo dobre wino czerwone, o nieco cierpkim posmaku i wybijającym się aromacie czereśni. Odmiana jest przy tym bardzo „plastyczna” i ostateczny smak wina zależy w dużej mierze od indywidualnego podejścia winiarza; przez co również oceny win wytworzonych z Rondo potrafią być bardzo różne. Cechuje ją podwyższona kwasowość. Hybryda jest popularna w Wielkiej Brytanii, Danii i w Polsce.

***

Zdjęcia zaczerpnięte z internetu. Treść głównie od polskich winiarzy – praktyków, ze strony www.winogrona.org.